Algemeen Terra Westerwolda

Gepubliceerd op 22 juli 2018 | door Jan Glas

0

Zomernummer Terra Westerwolda verschenen

Geschiedenis is theater!
Zomernummer Terra Westerwolda verschenen

terra westerwolda

Het zomernummer van het historische tijdschrift Terra Westerwolda, een uitgave van de Historische Vereniging Westerwolde (HVW) is verschenen. Het is voor € 4,95 verkrijgbaar bij verschillende (boek)winkels in Westerwolde, bij Godert Walter in Groningen en bij de Bruna in Winschoten.

Ter Apeler Alle Wagt
In dit nummer een groot interview met Alle Wagt (86) uit Ter Apel. Als schoolmeester en leraar op de RSG Ter Apel gaf hij jarenlang met veel liefde en hartstocht het vak geschiedenis. In het interview met Hans ter Heijden citeert hij met instemming dr. Lammert Buning, destijds zijn docent op de kweekschool in Winschoten: “Een vak als geschiedenis moet je bréngen, je moet er een toneelstuk van maken”. Geert Schreuder maakte een treffend schilderij bij het interview, dat ook de cover siert: ‘Geschiedenis is theater!’.
Aan Tjarko van Dijk vertelde Koos Schipper het boeiende verhaal over zijn werk bij de marechaussee in Nieuweschans.

Het noodlot van een Sellinger boer
Bert Jan Hartman werpt nieuw licht op een verzetsdaad tijdens de oorlog in Sellingen, die zijn grootvader noodlottig werd en Hanne Wilzing legt uit waarom de boerderij van zijn grootouders in Smeerling werd ‘onthoofd’. Jan Huizing belicht de ‘beddenpan’ en een uniek spekkendikkenijzer, Obby Veenstra, directeur van Museum de Oude Wolden, bespreekt kunstkring De Ploeg en de sonnetten van Kees Stip staan centraal in de serie over literatuurgeschiedenis van Westerwolde door Hans ter Heijden. De ingetogen column ‘Net over de grens’ van Tjarko van Dijk stemt tot nadenken, terwijl Sanne Meijer uitbundig verslag doet van haar fietstocht van Oudeschans naar De Maten. Enkele vaste rubrieken maken het blad, dat met vier pagina’s is uitgebreid, ook nu weer compleet.

Informatie over lidmaatschap HVW, verkoopadressen enz. zie: www.verenigingwesterwolde.nl/tijdschrift

Tags:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + veertien =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten