Algemeen

Gepubliceerd op 22 mei 2018 | door Patricia Ottay

4

Wonsdag Woorddag “Odde” door Henk Scholte

“Ze haren mie ’t nait lappen most,” zee Biene, “as ik gounent op veziede krieg, den kennen ze moar zo fesounlek wezen en ofwachten wat ze kriegen.” “Joa, Joa, dat wait ‘k wel, zo bist doe, doarom bellen ze die ook nait op,” zee ol Martje. “Zoksent huiven mie ook nait bellen, ik bin gain odde, ikke nait, ik bin toch al veuls te goud en den ook nog n odde wezen zeker en joe op de koop tou uutlagen loaten. Ik huf moar ain vinger bewegen, den haar ‘k ’t haile huus vol volk. Moar ik paas wel op. As ’t toch allain moar op ’t vreten aankomt, den ken wie dat net zo goud zulf doun. Wat het joe dat wel nait kost.”

Fragment uit: Boontjesoep Uut de Veenkolonies door Simon van Wattum, Nieuwsblad van het Noorden 26-07-1980

Etymologie is een wetenschap die vaak zeer speculatief te werk gaat en harde bewijzen dikwijls moet missen. Toch doe ik een poging om duidelijkheid te verschaffen rond het merkwaardige woord Odde. Odde betekent onnozele persoon. In eerste instantie dacht ik dat het woord typisch thuistaal was. Maar bij navraag  in de omgeving Knoalster Veenkolonies was iedereen die ik sprak nog altijd bekend met het woord Odde.  Als ik vroeg naar de herkomst van dit doodgewone woord, dan bleef t stil. Een lastige vraag waar dus niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven is.  Ie denken dat ik n odde bin, mor dat bin k wis nait. “Ik ben geen gekke Gerrit en als het hierom gaat dan laat ik me niet zomaar voor het karretje spannen.” Odde verschuift in de omgeving van Winschoten naar Otte. En ik odde bin naargens op verdocht west. Al gauw kwam ik bij het associeren van n maal ibbel op n maal odde terecht. En zo schuif ik door naar een onnozele hals die ook wel een malloot genoemd wordt. Hoogstwaarschijnlijk  is malloot ontleend  uit het Frans malot, de benaming voor een soort van wesp of hommel. Dit kan al gauw in verband gebracht met het bijvoeglijk naamwoord mal, een verbastering van malhoot (d. i. malhoofd). Tot zover wil ik u als lezer nu niet verder in het ootje nemen, want ie as leesder konden der krek as ik wel odderg van worden.

Foto: Bert Visscher, fragment show Zelden zoiets gezien.

Tags: , , , , ,4 Responses to Wonsdag Woorddag “Odde” door Henk Scholte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 12 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten