Algemeen Wonsdag Woorddag

Gepubliceerd op 14 maart 2018 | door Jan Glas

2

Wonsdag Woorddag ‘Kwanswies’ deur Henk Scholte

Kwanswies/Kwansuis

“Hoageldoornboske achter ’t gemaintehoes het zien leste bladje verspeuld. ’t Was ’n haile mooie broene en wiend haar der al ’n dag of wat op loerd, om hom der of te rieten. Vergees. leder bod kwam e kwanswies onverschilleg achter torenmuur vandoan kuieren, fluusterde verzichjes om ol Paiter Bruuntjes zien zaark tou, klom aal stennend ien lindebomen, dei mit heur noakende takken as froanie bie kerkhofraand langs lopen en lait hom den ien ainen mit ’n vaalse roam boven op hoageldoorn deel.”*
Men gebruikt het woord kwansuis om aan te duiden, dat men iets doet of de schijn aanneemt iets te doen met het doel zijn eigenlijke bedoeling of zijn werkelijke gedachten te verbergen. Het is weer te geven door: voor de leus, in schijn, zogenaamd, quasi, als het ware, terloops en dergelijke. In het Nederlands is het woord overgenomen uit het Frans, dat het weer aan het Latijn heeft ontleend. Daar luidt het: quamsi, alsof.
Naast kwansuis hoort en leest men ook wel: kwanswijs. Deze vorm is ontstaan, doordat men kwansuis ten onrechte in verbinding bracht met ’t woord: kwant, rare snuiter en met het woord: wijs, in de zin van: op de wijze van, dat immers ook uitdrukt het begrip: niet in werkelijkheid.

*Uit: ONS LOUG (50) “Meneer oet Stad” van Jan Klompsma, 31-10-1959 DVHN

OP EEN LEEUW

Een leeuw uit Rolde
kwam te Schinnen
bij twee gezellige leeuwinnen
als oude huisvriend over huis.
Hij knuffelde ze soms kwansuis.
Maar dan kreeg deze leeuw uit Rolde
een klap dat hij kwansuizebolde.

Kees Stip

Tags: , , , ,2 Responses to Wonsdag Woorddag ‘Kwanswies’ deur Henk Scholte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + 16 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten