Algemeen

Gepubliceerd op 17 april 2018 | door Patricia Ottay

0

Wonsdag Woorddag: ‘Gobbe’ door Henk Scholte

“Lest luip ‘k onder ’n venster deur — ’t binnen hier hoast allemoal al huzen mit verdaipens — en ik krieg mie doar ’n stroale zaipwoater op ’t heufd en net op mien witte strooien houd, dij ‘k veur de eerste dag op har. Ik keek niedig omhoog en dou kreeg ‘k nog ’n gobbe woater bie de neuze laangs. ’t Wicht, dat doar boven aan ’t bounen was, zong net: Het water is ons element. De zee bruist onze glorie*. Zai maindè zeker zaip. Nou ik kon der op dat oogenblik nait mit dwepen.”

Fragment: “Duusterbörg, 24 Mai 1932” De Noord-Ooster 28-05-1932

Gobbe

Laatst vroeg mij iemand uit Stadskanaal naar de betekenis van ’n gobbe. Hij had het wel vaak gehoord, maar kon het voor zich zelf niet zo goed duiden. Ik zei hem dat ik zonder de bijvoegelijke bepaling „volle” dit woord eigenlijk ook niet kende. De volle gobbe is de volle laag. Dit wordt vaak van vloeistoffen gezegd, maar het kan ook anders wel worden gebruikt in de betekenis van n dikke gobbe wind naar n beste gobbe regen is mie op kop dektGobbeln wordt in Groningen en ook in het aanpalende Oostfriesland gebezigd in de betekenis van borrelen, bobbelen, gulpen , gutsen, klotsen. “Bie t melkkoken mouts uutkieken dat t der nait over hin gobbelt”. Er bestaat een rechtstreeks verband tussen „gobbe” en het werkwoord gobbeln,  denk maar aan: „Nait zo gobbeln, wicht! Dommee wordt mie de haile gange ja nat.” Ook is er in Groningen sprake van “gobben van t vet”, gobbende vet, dat betekent zo vet of kwabbig zijn dat het bobbelt, trilt of lilt. En tot besluit een vergelijk met andere talen, het Engelse gob, gobbet, mondvol, to gob, gobble, haastig schrokken, of het Franse gober, doorzwelgen, dégober, dégobiller, uitbraken.

*De eerste regel uit: Hajo Albert Spandaw’s NEÊRLANDS ZEEROEM. “Het water is ons element, De zee bruist onze glorie: Wat volk, dat Hollands moed niet kent, Niet spreekt van zijn victorie? Wat land, dat Hollands vlag en vloot, Dat Hollands trouw geen’ eerbied bood? Ja , zeil de gansche wereld rond: Rivieren, zeeën, stranden.” (1843)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + achttien =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten