Algemeen digital X

Gepubliceerd op 21 juni 2017 | door Jan Glas

0

Verslag van Digital X Groningen Event in Dagblad vh Noorden

Gisteren was de Groningse taal prominent aanwezig tijdens het Digital X event van Google. Vandaag een verslag in het Dagblad van het Noorden.

‘Met behulp van een digitale taalquiz, YouTube en een app werd dinsdag in de oude Suikerfabriek in de stad hard gewerkt aan het behoud van het Gronings.
Een vaatdoekje een swiendoukje? Nee, dat had Rein Paalman (65) – Hagenaar van geboorte, maar intussen toch ook een beetje Groninger van hart – niet kunnen vermoeden. ,,Deze quiz is een beetje te moeilijk voor een niet-Groninger’’, zegt hij lachend. “Maar wel leuk.” Lees verder…

Foto: Dagblad van het Noorden

Tags: , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 11 =

Terug naar boven ↑
  • Naar een nieuw woordenboek voor het Gronings

    Het Huis van de Groninger Cultuur (met als taak het stimuleren en promoten van het Gronings) en het Bureau Groninger Taal en Cultuur (verbonden aan de RUG, dus primair gericht op wetenschappelijk onderzoek) slaan de handen ineen om te komen tot een nieuw Groninger woordenboek. Dat wordt een toegankelijke inventarisatie van het hedendaagse gesproken Gronings, dat ook als handvat voor – toekomstige – gebruikers kan dienen. Een dergelijk ambitieus project kent, los van de beperkingen in tijd en finan- ciën, tal van dilemma’s, dus gelukkig ook voldoende uitdagingen.

    Over een aantal uitgangspunten lijkt in grote lijnen overeenstemming te bestaan: het nieuwe woordenboek wordt in eerste instantie digitaal, de gebruikersrichting is om te beginnen NL-GR en het zwaartepunt van de werkzaamheden zal de registratie van het tegenwoordig gesproken Gronings zijn. Daarmee biedt het nieuwe woordenboek meteen al meerwaarde op de al verschenen Groninger woordenboeken, niet in de laatste plaats ook omdat in deze lexicons de inhoud van hun voorgangers direct of indirect is verwerkt.

    Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe woordenboekproject is de ontwikkeling van een onderzoeksmethodiek, waarmee gesproken Gronings geregistreerd kan worden (crowdsourcing door middel van apps etc.). Secundair worden bestaande tekstverzamelingen gebruikt en voor het publiek ontsloten, mede om taalveranderingen in de afgelopen halve eeuw te kunnen analyseren en registreren.