Algemeen lan fan taal

Gepubliceerd op 26 april 2018 | door Jan Glas

0

Van 20 mei tot en met 27 mei Groninger taal en cultuur centraal op ‘Lân Fan Taal’ in Leeuwarden

‘Je taal vieren in een vrijstaat.’ Dat is het uitgangspunt van Lân fan taal. In 2018 wordt Leeuwarden-Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa, Lân fan taal is daar een belangrijk onderdeel van. In de Prinsentuin in Leeuwarden is onlangs een bijzonder (moeder)taalpaviljoen gebouwd in de vorm van twee vrouwenfiguren: MeM (foto). MeM is de ‘huiskamer’ van Lân fan taal waarin kleine talen uit Europa, streektalen en -dialecten uit Nederland en minderheidstalen uit Leeuwarden van april t/m oktober centraal staan.

Dus het Baskisch, de Keltische talen, het Friulisch, het Catalaans en het Võro. Maar ook het het Papiaments, het Russisch, het Esperanto, het Bildts, het Achterhoeks, het Gronings, het Zeeuws en natuurlijk het Liwadders! Steeds staat, naast het Fries, een andere taal centraal bij MeM. In totaal zullen zo’n 30 taalgemeenschappen meedoen: 10 uit Nederland, 10 uit Europa en 10 uit de stad Leeuwarden.

Van 20 mei tot en met 27 mei staat de Groninger taal en cultuur centraal en CGTC is gevraagd om als vertegenwoordiger van het Gronings een programma samen te stellen. De culturele invulling vindt plaats op de zondagmiddagen en de donderdagavond. Op eerste Pinksterdag neemt Groningen het stokje over van de Brabanders en openen we met een optreden van dichter / schrijver Henk Puister en de jonge singer-songwriter Krzysztof Groen (genomineerd voor de DVHN Streektaalprijs 2017). Op donderdag avond ontvangt een Friese singer-songwriter een Groninger collega namelijk Bert Hadders. Op zondag nemen de Zeeuwen het van ons over. Wij eindigen met een programma met als thema De toekomst van het Gronings gepresenteerd door Prof. Dr. Goffe Jensma, dichter Jan Glas en zangeres Marlene Bakker. De tijden van aanvang en sluiting zijn op de zondagen tussen 15.00 uur en 17. 00 uur en op donderdagavond vanaf 19.30 uur tot 22.30 uur.

Tags: , , , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + 15 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten