Première voorstelling ‘Ik goa noar Tahiti’ op 8 mei

ik goa noar tahiti, waark, Werkman

Op vrijdag 8 mei is de première van de nieuwste voorstelling van Theatergroep WAARK: ‘Ik goa noar Tahiti. Een voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar/drukker/dichter Hendrik Nicolaas Werkman. De voorstelling is gemaakt in het kader van het Werkmanjaar 2015.

Het script is geschreven door Ger Beukenkamp. Het is een toneelbewerking van het scenario dat Beukenkamp schreef in 1992 voor de film ‘Ik ga naar Tahiti’, met Hans Dagelet in de rol van Werkman. Deze film is meermalen internationaal bekroond. Speciaal voor WAARK heeft Beukenkamp het script bewerkt voor theater. In deze nieuwe productie van WAARK heeft voor het eerst iemand een Nederlandstalige rol: een primeur voor dit Groningse gezelschap!

Schijnbaar zonder reden wordt Hendrik Werkman drie dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in zijn atelier aan de Lage der A ingerekend door twee uit Amsterdam gevluchte SD-ers. Daarmee kijkt Werkman de dood in de ogen.

Terwijl ze tergend langzaam omhoog klimmen naar Hendriks werkplaats – een drukker is bij voorbaat verdacht in de oorlog – probeert Hendrik zich vrij te pleiten, te ontsnappen en uit te vinden waar hij in ‘s hemelsnaam van wordt beschuldigd.

De regie is in handen van Ben Smit, bekend en gewaardeerd als regisseur én acteur in het noordelijke theatercircuit. Jan Glas vertaalde het script naar het Gronings. Hadewych ten Berge is verantwoordelijk voor de vormgeving en Dinanda Luttikhedde zorgt voor de videobeelden/projecties. Niels Smit Duyzentkunst maakte de compositie voor de voorstelling.

In het stuk zijn de volgende acteurs te zien:

Erik Bulthuis speelt de rol van Hendrik Nicolaas Werkman. Riemke Bakker speelt zijn vrouw, Greet Werkman van Leeuwen. Nico van der Wijk speelt Pieter Schaap, de Amsterdamse SD-er die Werkman vlak voor het einde van de oorlog arresteert. Gerard Hilbrants speelt Abraham Kaper, de Groningse SD-er en maat van Schaap. Tanja Delken speelt zowel Dina Postma als grootmoeder.
Janneke Pietersma speelt Adri Buning (lid van de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit) en de buurvrouw. Sytze Doornbos speelt August Henkels (predikant, tevens lid van De Blauwe Schuit), een buurman en fietsenmaker Glaudé, die de laatste dagen in de cel met Werkman deelde.

Ger Westra ten slotte speelt Ate Zuidhof (De Blauwe Schuit), de vader en Robert Lehnhoff.

De première van ‘Ik goa noar Tahiti’ is op vrijdag 8 mei in het Der Aa-theater en is reeds uitverkocht. Voorafgaand zijn er op woensdag 6 en donderdag 7 mei try-outs. De voorstelling is daarna nog tot en met zondag 10 mei te zien in het Der Aa-theater. Op zaterdag 16 mei en zondag 17 mei is de voorstelling respectievelijk nog te zien in Assen en Leegkerk (beide als matinee). Na de zomer is de voorstelling nog in de gehele provincie te zien. Kijk op www.waark.nl voor de actuele speellijst.

 

Foto: Erik Bulthuis als Werkman en Nico van der Wijk als Schaap. Foto: Henk Veenstra (Henx)

Tags: , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 4 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten