Algemeen Menalda Vetes

Gepubliceerd op 19 september 2017 | door Jan Glas

0

Première ‘De Menalda vetes’ van WAARK op 29 september

Op vrijdag 29 september is de première van de nieuwste voorstelling van Theatergroep WAARK: ‘De Menalda vetes’. Een voorstelling gebaseerd op gebeurtenissen zoals deze door Abt Emo zijn opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof, in de 13e-eeuw. Jan Veldman schreeft de tekst, regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die het meest lijkt op een live hoorspel voor publiek, waarbij geluid en muziek een belangrijke rol spelen.
De acteurs wisselen telkens tussen hun rol als hoorspelacteur en die van een personage uit het middeleeuwse verhaal.
Met Jan Veldman als schrijver en Albert Secuur als regisseur gaat WAARK voor een historisch verantwoord stuk, met een duidelijke relatie naar het hier en nu en een flinke dosis ‘Grunneger’ humor.

“Tied van overstromings, kruustochten en de Swaarde Dood. t Is tied van aalgedurege stried ien onze streken. Hunzingoërs tegen Fivelingoërs. Oethoesters tegen Oskerders, ain tegen aander, aandern tegen ain. Welkom ien dattiende aiw, welkom bie De Menalda vetes!”

menalda vetes

De Menalda vetes?
In de Middeleeuwen behoorde Groningen tot de Friese landen. Lokale edellieden (jonkers) heersten vanuit hun borgen over het omringende platteland en lagen daarbij constant met elkaar overhoop. Deze vetes tussen elkaar bestrijdende familieclans konden jaren duren en bij het ontbreken van een hogere macht wierpen abten van kloosters zich vaak op als bemiddelaars in deze conflicten.

De voorstelling wordt op een aantal locaties voorafgegaan door een lezing door Dr. Remi van Schaik. In de lezing wordt uitgelegd hoe Groningen als onderdeel van de Friese landen in de Middeleeuwen als ‘clanmaatschappij’ was georganiseerd en welke rol abten van kloosters in dit geheel speelden.
Van Schaik was tot 2016 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceert over regionaal historische onderwerpen. Ook schreef hij een aantal hoofdstukken van de Geschiedenis van Groningen (2008).

In het stuk zijn de volgende acteurs te zien:
Sarah Schierbeek speelt de rol van Zina en Ida van Menterwol. Nick Kamerling neemt maar liefs zes rollen voor zijn rekening, namelijk: Emo, Ebbo Menalda, non, blinde man, moeder van Ida en Folpert. Arend Lommert speelt de rollen van Johan en Folpert. Nico van der Wijk speelt Azing, Homko, abt Emo, pa Ebbo Menalda en Derk Folperta.

De première van ‘De Menalda vetes’ is op vrijdag 29 september in de boerderij van de Fraeylemaborg in Slochteren. Voorafgaand is er op donderdag 28 september op dezelfde locatie een try-out.
De voorstelling is daarna in de provincies Groningen en Drenthe in ieder geval nog tot en met zaterdag 10 maart 2018 te zien. Kijk op www.waark.nl voor de actuele speellijst.

Tags: , , , , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 17 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten