Literatuur

Gepubliceerd op 8 juni 2015 | door Patricia Ottay

0

Opening tentoonstelling en presentatie routeboekje Meester-schrijver J. H. Neuteboom

Op Donderdag 4 juni werd onder grote belangstelling, door Wethouder Giny Luth van de gemeente Vlagtwedde in het SHC De Oude Stelmakerij in Sellingen een tentoonstelling geopend, met als thema: Onze school in Westerwolde, vroeger en nu. De tentoonstelling is bedacht in het kader van het 150ste geboortejaar van meester-schrijver Jan Hendrik Neuteboom. Leerlingen van de bovenbouw van de drie Westerwoldse scholen: CBS Het Gebint, Sellingen, OBS Meester Neuteboom, Stadskanaal en OBS Plaggenborg, Vlagtwedde, brachten samen met de Westerwoldse zanger-liedschrijver Alex Vissering, Neuteboom’`s ballade Waling-Wubbe ten gehore.

In 2014 is de J.H. Neuteboomstichting opgericht, met als doel om de verhalen van deze belangwekkende, maar nog vrijwel onbekende schrijver bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Jan Hendrik Neuteboom (1865-1929) werd geboren in Vlagtwedde. Neuteboom was van 1884-1896 onderwijzer in Sellingen. Pas na zijn vertrek naar Den Haag begon hij gedichten en verhalen te schrijven in het Westerwoldse dialect.

Op initiatief van de J.H. Neuteboomstichting is door Geesje Vos, Geert Luth en Jan Sleumer een handzaam routeboekje samengesteld die de lezer voert langs plekken uit de verhalen van J.H. Neuteboom. Het eerste exemplaar van dit boekje werd op 4 juni door één van de initiatiefnemer Geert Luth uitgereikt aan eregast kleinzoon Jan Henk Neuteboom, die voor deze gelegenheid speciaal uit Frankrijk was overgekomen.

Tijdens een fiets- of wandeltocht kunnen in en rond het dorp Sellingen tien plekken worden aangedaan die in Neutebooms verhalen een rol spelen. Op die plekken kunnen bijbehorende verhaalfragmenten in het boekje die tweetalig is worden gelezen. Er bestaat ook een mogelijkheid om ze te beluisteren. De Westerwoldse dichter Hanne Wilzing heeft ze hiervoor speciaal ingelezen en men kan ze via een Geo Layar app beluisteren. De Layar app kan gratis worden gedownload door het omslag van het boekje te scannen. Het is beschikbaar gemaakt voor Android en IOS.

De tentoonstelling over meester Neuteboom is te bezoeken in SHC De Oude Stelmakerij vanaf 5 juni tot en met 31 augustus van woensdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur en op zondag van 13.00-16.00 uur. De entree is gratis. De tentoonstelling is tot 1 oktober te bezichtigen.

Geert Luth reikt eerste exemplaar routeboekje Neuteboom uit aan kleinzoon Jan Henk Neuteboom

 

Kleinzoon Jan Henk Neuteboom met leerlingen van OBS Neuteboom Stadskanaal

 

 

 

Tags: , , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − twee =

Terug naar boven ↑
  • Literatuur activiteiten

    Geen nieuwe activiteiten