Algemeen

Gepubliceerd op 18 maart 2015 | door Patricia Ottay

0

Ook broescursus en lezen in t Drents op Dag van de Grunneger toal

Jan Germs – Cursus n Mondje Drents
Cascadeplein 4 – Vergaderzaal – 13.00 tot 13.45 uur

Het is veur een Grunneger vast niet stoer um het Drèents verstaon te kunnen. Evengoed kuw het er wal ies over hebben met mekaar. De Bende van Baflo Bill stek in heur lied Steengrillen op ’t hunebed de draak met het veulvuldig gebroek van verkleinwoorden deur de Drenten. Terecht? Hef het Drèents – net as het Grunnings – verscheiden varianten? Is een toafel wat aans as een taofel of döt het in beide gevallen even zeer aj je tonen tegen ien van de poten steut? En hoe klinkt het Drèents van Jan Germs – geboren in Oring op het Drentse zaand – eigenlijk? Moew ’t ok nog hebben over de holding van de Drenten t.o.v. de taol, over wat er in de previncie an activiteiten bint, over de streektaolmeziek? Het kan allemaol. Drie kwartier is lichtkans veul te kört. En eh… verwacht gien diepdeurwrochte verhandeling over het gebroek van de harde g-klank in sommige dielen van Drenthe. Een Mondje Drents zal veural luchtig van karakter weden. Kom maor gewoon lustern, kieken, metproten!

Jan Germs (1954) is geboren in Oring (Odoorn).  Zowat zeuvenentwintig jaor hef e in het basisunderwies veur de klas staon. Op dit moment is Jan Germs al weer dartien jaor streektaolfunctionaris. Hie is ok directeur van het Huus van de Taol.

Hie hef een koppelie boeken schreven in en over de Drentse taol: o.a. De sigaar, körte verhalen, Moi! Taalgids Drenthe (samen met A.Darwinkel en H.Slot), De mooiste woorden van Drenthe, Daphne – Het verhaal van het loze wichie, een novelle op en um een basisschoel, Vueltaol (samen met Anne Doornbos en Jan Veenstra), Streektaol in het underwies (samen met Jan Kruimink en Geert Woldman), Jasbuus vol Drents (samen met Abel Darwinkel), Mag Majesteit hier wel wezen? (samen met Anne Doornbos, Ton Peters en Jan Veenstra), Deurtrappen – Op fietse deur Drenthe (samen met Anne Doornbos, Ton Peters en Jan Veenstra en Ok in het paradies bint zoere appels, körte verhalen.
Hie schref verhalen veur tiedschriten. In het toeristisch blad Drenthe schref e aal maol een Drentstaolige column. In verzamelbundels is wark van hum opnummen.

Lezen Abel Darwinkel – Van koppies en schöttelies
– n Onderzuik noar t systeem van Drentse verklaainwoordvörming –
Cascadeplein 10 – Krakataozoal – 12.00 tot 12.30 uur en 14.00 tot 14.30 uur

Grunningers binnen voak verrast deur de typische Drentse verklaainwoorden mit oetgangen as: ie (hoesie), tie (boertie), pie (raompie), gie (autogie) en egie (spellegie). Der liekt gain systeem ien te zitten en ‘Grunnegers’ drieven din ook geern de spot mit dij ‘Drenties’.

Abel Darwinkel, streektoalfunctionoares bie de Drentse streektoalinstelling t Huus van de Taol ien Drenthe, dut op dit moment n ‘groot’ onderzuik noar t verklaainwoord ien de varianten van de Drentse streektoal op boases van woordenboukmaterioal, t waark van rondom viefteg Drentse schrievers en de enquête www.hetverhaalvanhetdrents.nl

t Onderzuik teunt de onderlinge verschillen ien de varianten van t Drents (zoas bieveurbeeld de verklaainwoorden van t Drentse woord ‘vogel’: vogelie, vogeltie, vogeltien, veugeltien), verandering ien de oetgang van t Drentse verklaainwoord: bieveurbeeld t verdwienen van de slot-n: van huusien naar huusie.
Ien zien lezing zel Darwinkel ienzicht verschaffen ien t Drentse systeem van verklaainwoordvörming en ook zel hai iengoan op enkele interessante oetzönderingen zoas t veurkommen van twij Drentse verklaainwoorden van “konijn” (‘knienegie’ noast ‘knientie’) en “overhemd” (‘boezeroenegie’ noast ‘boezeroentie’).

Prezentoatsie is ien t Noord-Drents.

Lees HIER t haile pergram van de Dag.

 

Tags: , , , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 8 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten