Algemeen

Gepubliceerd op 9 juni 2015 | door Patricia Ottay

0

Nieuw boek over Groninger wadloper en verzetsstrijder Derk Schortinghuis

Het Genootschap Omlandia heeft 70 jaar na de bevrijding een boek doen verschijnen waarin een bijzondere Groninger centraal staat, wadloper en verzetsstrijder Derk Schortinghuis.

Derk Heero Schortinghuis werd geboren in 1912 en voelde zich als kind al aangetrokken tot het Groninger land en tot het Wad. Hij studeerde in de jaren dertig van de vorige eeuw Rechten in Groningen. Reeds in zijn studententijd gaf hij blijk van creativiteit en zucht naar avontuur. Het eerste deel van het boek bestaat uit een beschrijving van zijn vooroorlogse studentenleven.

Aan het eind van zijn studietijd, in 1939, besloot Schortinghuis een wadlooptocht naar het eiland Rottumeroog te maken, waar hij ontvangen werd door de toenmalige voogd van het eiland Toxopeus. Hij wordt door deze tocht gezien als de grondlegger van het recreatieve wadlopen zoals we dat tegenwoordig kennen. De tocht naar Rottumeroog en latere wadlooptochten worden uitgebreid beschreven in het boek.

Nadat in 1940 Nederland door de Duitsers bezet werd, raakte Schortinghuis betrokken bij het verzet. Hij hoopte met zijn wadloopervaring een route naar Engeland via Simonszand te kunnen organiseren, voor transport van onder andere informatie en neergehaalde Engelse piloten. Helaas werd Schortinghuis verraden en opgepakt waarna hij gedurende twee jaar in gevangenschap verbleef. Als door een wonder werd zijn doodvonnis uiteindelijk niet voltrokken. Schortinghuis heeft zijn ervaringen destijds zelf op papier gezet, waarbij zijn indringende persoonlijke verslagen over zijn gevangenschap in scherp contrast staan met de onbezorgde studententijd. Na de oorlog zette Schortinghuis zijn wadloopactiviteiten voort.

Het boek is geschreven in het Gronings en verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde en Godert Walter in Groningen en kost € 17,50. Ook kan het boek besteld worden per e-mail: gedenkbouk@gmail.com of stichtingomlandia@gmail.com, eveneens voor € 17,50 inclusief verzendkosten.

schortinghuis boekje voorkant

schortinghuis boekje achterkant

 

Tags: , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie − 2 =

Terug naar boven ↑
  • Literatuur activiteiten

    Geen nieuwe activiteiten