Algemeen

Gepubliceerd op 3 oktober 2017 | door Webloug

0

Muntschatten en ander Geluk op de Dag van de Groninger Geschiedenis 2017

Op zaterdag 14 oktober organiseren wij de 31ste Dag van de Groninger Geschiedenis bij de Groninger Archieven. We mogen van geluk spreken dat alleen op deze dag een unieke verzameling van 11 Groninger muntschatten te zien is. Daarnaast staan alle lezingen en activiteiten in het teken van Geluk; het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. De Dag van de Groninger Geschiedenis sluit hierbij aan, en soms met de tegenhanger Ongeluk, want het één bestaat niet zonder het ander.

Schatkamer met 11 Groninger muntschatten
Vroeger moest bijna ieder huishouden zijn vermogen, in voorwerpen of munten, letterlijk onder zich houden, bijvoorbeeld in de grond. Soms ging de kennis van de bewaarplaats verloren. Zelden wordt de schat teruggevonden, maar soms hebben we geluk, zoals in 2016 met de goudschat van Loppersum. Deze en zes andere Groninger muntschatten, presenteren we eenmalig samen in de Schatkamer op de Dag van de Groninger Geschiedenis.

Tussen schat en scherf
Wanneer u in het bezit bent van een heuse bodemvondst, dan kunt u op 14 oktober aanschuiven aan de determinatietafel. Vier kundige bodemschatkenners kunnen u alles vertellen over uw vondst en de historische waarde ervan: schat of scherf?

Geluk en geschiedenis voor kinderen
Geschiedenis is voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen is er van alles te doen. Wat denk je van Scherven brengen geluk of het Rad van Fortuin? Bovendien is er speciaal voor kinderen een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger Geschiedenis
Op deze dag organiseren we voor ieder wat wils; van stadswandelingen tot gelukslezingen, van onderzoeksgeluk tot muntententoonstelling, van informatiemarkt tot lekkere muziek. Wilt u nog meer? Vind uw geluk op www.dagvandegroningergeschiedenis.nl. Voor sommige programmaonderdelen is aanmelden noodzakelijk, omdat de capaciteit beperkt is.

De Dag van de Groninger Geschiedenis wordt georganiseerd door de Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Museum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, de Verhalen van Groningen, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groninger Forum.

Praktisch
Dag van de Groninger Geschiedenis
Zaterdag 14 oktober 2017 | 11.00 – 17.00 uur | Cascadeplein 4 en 10, Zuiderhaven
Gratis toegang | www.dagvandegroningergeschiedenis.nl | #dgg17 en #geluk

 

Tags: , , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 5 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten