Algemeen Trots

Gepubliceerd op 25 september 2017 | door Jan Glas

0

Marlene Bakker in gesprek met NOSop3 ‘Trots op dialect en roots’

Twee weken geleden deed NOSop3 een oproep op sociale media en dit leidde tot een stormvloed aan reacties. De NOS wilden weten of dialectsprekers last hebben van negatieve reacties en zo ja, wat die reacties dan zijn. Binnen een dag was de oproep op Facebook honderdduizenden keren bekeken, kwamen er 28.000 reacties op het bericht en werd de video massaal gedeeld. Ze kregen zo’n 150 mailtjes van mensen die graag hun ervaringen wilden delen. En één van deze mailtjes was van Marlene Bakker.

In deze mail heeft ze beschreven wat het voor haar betekent om in het Gronings te zingen. Hoe bijzonder het Gronings dialect is en dat ze trots is op haar roots. Maar daarnaast heeft ze ook geschreven over haar ergernissen m.b.t. (westerse) media. Ze schreef:

“Het valt mij op dat vooral in het westen vaak wat ‘lacherig’ wordt gedaan over mensen uit de provincie en/of mensen die in een dialect of met een accent spreken. Ik vind dat jammer en kan me daar stiekem ook best wel eens boos over maken. Zo’n klein landje en dan nog wordt er onderscheid gemaakt tussen de randstad en de provincies. Zelfs als mensen uit de provincie netjes algemeen Nederlands praten worden ze nog ondertiteld, ik vind dat best wel denigrerend. Kortom, ik denk dat Nederlandse media ook wel een rol spelen in hoe er naar mensen uit de provincie wordt gekeken. Het lijkt mij daarom erg leuk om over deze reportage met jullie verder te praten!”

Er kwam een reactie op haar mail en een paar dagen later werd ze thuis geïnterviewd voor de driedelige miniserie ‘Dealen met je dialect’. Het interview met Marlene is terug te vinden in het derde deel waarin met trots wordt gesproken over dialect.

De afleveringen zijn HIER terug te vinden en ook op de facebookpagina van NOSop3.

Tags: , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − drie =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten