Algemeen Ingeborg Nienhuis

Gepubliceerd op 10 maart 2017 | door Jan Glas

0

Lessen over Grunneger toal en Grogs op Hogeland College door Ingeborg Nienhuis

Op de Dag van de Grunneger toal zal de beste Grog (Grunneger vlog) bekend worden gemaakt. Insturen voor de wedstrijd kon tot 8 maart. Ingeborg Nienhuis, oud-docente aan het Hogeland college Warffum gaf de afgelopen weken een aantal gastlessen Groninger taal en cultuur aan de leerlingen van de school.

De leerlingen uit A3A van het Hogeland College in Warffum hebben zich de afgelopen weken verdiept in de Grunneger toal. Tijdens de gastlessen van Ingeborg Nienhuis passeerden de Groningse liedjes, woorden en uitdrukkingen de revue. Veel nieuwe woorden, zoals elkenain, hoksel, snibbeltje, poedie, eelsk en kwengeln.

Daarnaast heeft Ingeborg veel verteld over de achtergrond van de Groningse taal, taalverwerving en taalontwikkeling. De lessen werden afgesloten met een Grog, waarin de leerlingen zich ontpopten tot echte vloggers à la Enzo Knol.
De Grunneger vlogs (Grogs) gingen onder andere over de Grunnolympische Spelen, Slechte tieden slechtere tieden, de Groningse specialiteit poffert, de zoektocht naar Groningse dieren, het raden van onbekende Groningse woorden en uitdrukkingen en de echte Groningse appelflappen.
De kans is groot dat één van deze vlogs de provinciale prijs van Huis van de Groninger Cultuur voor de beste Grunneger vlog in ontvangst mag nemen op de Dag van de Grunneger toal.

Tags: , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten