Algemeen Dag van de Grunneger toal

Gepubliceerd op 1 maart 2017 | door Jan Glas

0

Kom naar de Dag van de Grunneger toal zaterdag 18 maart 2017

Theatermaker en docent Groninger taal – en letterkunde Theo de Groot opent op zaterdag 18 maart de Dag van de Grunneger toal. Centraal thema in het theaterwerk van Theo de Groot is de confrontatie van de Groninger met de ander, de verhouding tussen Groningen en de rest van de wereld. Tijdens de Dag komt hij met een speciale verrassingsact waarin ook dit thema naar voren komt. De achtste editie van de Dag van de Grunneger toal in de Meertmoand Streektoalmoand brengt ook dit jaar een breed aanbod van actuele taalactiviteiten. Naas t actualiteit ligt de focus op vooruitkijken en maakt het publiek ook kennis met taal-initiatieven in de aangrenzende streektalen.

Moi

Theo de Groot
Ooit begonnen als acteur richt Theo de Groot zich tegenwoordig vooral op regie en artistiek
leiderschap bij Stichting Peerd. Bij dit gezelschap zette hij eerder een reeks succesvolle voorstellingen neer zoals Peerd en Woagen, Groot Hunzeland en Timbertown Follies. Zijn laatste voorstelling Hoes
en Heerd over de ‘uit de klei getrokken Groninger’ en de ‘migrerende Migrant’ ging in augustus tijdens het Noorderzon festival in première. Een voorstelling met Roger Goudsmit – de Indo dij Grunnegs prat – en de oer-Groningse zangeres Marlene Bakker.

Programma

Tijdens de Dag van de Grunneger toal zijn er diverse taalactiviteiten in het gebouw van de Groninger
Archieven in de stad. Zo zijn er muziekoptredens van onder meer Marlene Bakker, Erwin de Vries en Harry Niehof. Er zijn broescursussen Grunneger toal en is er de traditionele Toal- en Boukenmaart. In het Toal & Taiken café staat de Grunneger literatuur centraal en de Verhoalenvertellers komen met bijzondere verhalen in en over het Gronings. Er zijn lezingen van onder meer professor Wout Van Bekkum (RUG) over de Groninger Joden en hun taal en van Lysbeth Jongbloed-Faber (Fryske Academy) over het gebruik van het Fries in de social media. Jan Groenbroek, hoofdredacteur van het blad Toal & Taiken geeft een lezing over Grunneger toal en cultuur 1793 – 2017. De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.

Binnenkort is het complete programma bekend. Kijk hiervoor op de website van he t Huis van de Groninger Cultuur: http://www.huisvandegroningercultuur.nl/activiteiten/dag -van-de-grunneger- toal/programma-2017

Tags: , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − twaalf =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten