Jan Iden

Jan Iden

Jan Iden (Froombosch, 1930 – Appingedam, 2016) schrijft proza en poëzie in het Gronings. Gedichten van hem werden gepubliceerd in Krödde en Toal en Taiken. Iden was 43 jaar werkzaam op een scheepvaartkantoor in Groningen en Delfzijl, naast de natuur spelen de zee en de scheepvaart dan ook een belangrijke rol in zijn werk. In enkele verhalen is de invloed van Maigret merkbaar. Hij schreef een aantal politieverhalen met Kommesoares Huusman in de hoofdrol. In 1994 verscheen de streekroman Ainspaanjers en in 1999 de verhalenbundel Voarenslu.
Siemon Reker schrijft n.a.v deze bundel op www.noorderbreedte.nl: ‘Zijn verhalenbundel Voarenslu legt getuigenis af van zijn betrokkenheid bij het woelige water, maar een zeeman wordt de schrijver niet. Hij komt aan de rand van dat beroep, ook in zijn dagelijkse werkelijkheid: Jan Iden werkte lange jaren op een scheepvaartkantoor. Zijn horizon reikt heel wat verder dan de grenzen van Groningen en toch is hij – zie ook zijn streekroman Ainspaanjers – uiteindelijk een landman die het weer nauwgezet in de gaten houdt en de schepper is van een rustig soort proza dat er graag geploegd bij ligt. Is het wel toeval dat hij Commissaris Huisman in een soort detective-verhalen de hoofdrol laat spelen?’
De roman Op zuik noar nij geluk werd in 2012 uitgegeven als begunstigersgeschenk van Stichting t Grunneger Bouk.[JG]

zelfstandige publicaties
1994 Ainspaanjers (St. t Grunneger Bouk)
1999 Voarenslu (St. Grunneger Bouk)
2002 Kommesoares Huusman (St. t Grunneger Bouk)
2012 Op zuik noar nij geluk (St. t Grunneger Bouk)

Bijdragen aan publicaties
1987 Veur Antje, Grunneger poezieaalbumverskes (Profiel)
1988 Knijlaidjes (Profiel)
1989 Kerstverhoalen (St. t Grunneger Bouk)
2003 Wotter, Grunneger dichters (Biblionet Groningen)
2009 n Peerd is gain mins (Biblionet Groningen)
2015 Dastoe dat ik (Huis van de Groninger Cultuur)

Foto: Jan Glas

Lit.: H. Diemer en J. Loer, Twee eeuwen Gronings, n golden toal (In Boekvorm 2005). Nieuwe Groninger Encyclopedie (Regio-Projekt Uitgevers 1999). www.noorderbreedte.nl

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Tags:2 Responses to Jan Iden

 1. Beste meneer Iden,

  Ik heb net uw boek ‘Op zuik noar nij geluk’ op de koffietafel gelegd. Binnen twee dagen uitgelezen. Mijn Mijn dank voor dit mooie boek dat mij door de taal en de beschrijving van Gerard’s karakter zo sterk aan mijn vader doet denken. Pa is in 1926 in Ezinge geboren en zijn ouders hebben lang op Den Ham gewoond waar ik vele voetstappen heb liggen. Pa is met een ‘Drentse’ getrouwd (mijn Ma was van Halfweg – tussen Vries en de Punt waar ik ook een groot deel van mijn jonge jaren heb doorgebracht) en er waren vaak uitbundige altercaties over de ‘correcte’ uitspraak van een woord. Deze discussies werden des te levendiger als mijn oom – in Ter Apel geboren – zich er ook mee ging bemoeien. De Groningse taal – in al z’n dialecten – is mij zeer lief en vormt een onuitwisbare band met mijn ouders. Ma is 8 jaar geleden gestorven en Pa is vorig jaar mid oktober overleden maar Uw boek in mijn Pa en Ma’s taal (alhoewel er enige woorden wel heel ‘knoalsters’ klonken) deed hen weer leven. Ik heb er heel wat aan ‘oafschreid tijdens de beschrijving van Gerard’s overlijden daar het mij aan het overlijden van mijn ouders deed denken. Nogmaals dank uit het verre Australie (ik woon hier al 20 jaar maar mis mijn landje zeer) waar ik veel plezier maar ook veel gemis gevoelde tijdens het lezen van Uw boek. Ik heb verscheide van mijn Pa’s boeken laten oversturen en dit was een van mijn Pa’s latere aankopen.
  Hoogachten, Gerrie Harens.

  • Jan Glas says:

   Geachte Gerrie Harens,

   Bedankt voor uw mooie woorden over het Gronings en over de boeken van Jan Iden. Helaas is de heer Iden dit jaar op 1 oktober overleden. Hij heeft uw brief niet meer kunnen lezen. Ik heb besloten uw brief toch te plaatsen onder de bio van Jan Iden, als postuum eerbetoon aan deze schrijver.

   Hartelijke Groet, Jan Glas (beheerder Webloug)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 14 =

Terug naar boven ↑
 • Literatuur activiteiten

  Geen nieuwe activiteiten