Gepubliceerd op 19 januari 2015 | door Patricia Ottay

Interview Irene Wilkens

Irene Wilkens is zangeres van de Abba coverband SOS en ze is vaste muzikante van het jaarlijkse rockspektakel Night of the Guitars in Veendam. Ook zingt ze in de Groninger streektaal. Onlangs presenteerde Irene met haar band Sikkom Kult de nieuwe single ‘As Julio gait zingen’. Het liedje is geschreven door Bert Hadders en is te beluisteren op zijn cd ‘Bosklopper Tapes’.

Hoe is het zo gekomen dat jij het liedje ‘As Julio gait zingen’ van Bert Hadders ging uitvoeren?

Bert speelde het nummer in radioprogramma De Centrale bij RTV Noord, toen hij wegging riep hij terloops nog even dat hij het wel leuk zou vinden als een vrouw het nummer zou zingen. Alex Schoenmaker (mijn lied en tekstschrijver) hoorde dit en belde mij op, waarna ik contact opnam met Bert Hadders. Na een aantal gesprekken kregen we groen licht om met het nummer aan de slag te gaan.

Je timmert muzikaal zelf al een aantal jaren goed aan de weg en sinds een tijdje met je eigen band Sikkom Kult. Hoe is deze samenwerking ontstaan en wat is kenmerkend aan de muziek die jullie samen maken?

De afgelopen jaren heb ik meerdere singles uitgebracht, dit deed ik naast andere muzikale bezigheden. Vorig jaar vond ik het tijd om helemaal voor het Gronings te gaan, ik ben in mijn netwerk gaan kijken naar muzikanten waar ik graag mee samenwerk en die het zelf ook geweldig vinden om te doen. Zo is Sikkom Kult ontstaan. Plezier staat bij ons voorop en dat hoor je terug in de muziek die we maken. Doordat we elkaar goed kennen en in andere formaties al lang met elkaar samenspelen voelen we elkaar goed aan. We hebben in korte tijd echt onze eigen sound ontwikkeld en dat is echt genieten! De nummers die wij spelen zijn geschreven door Alex Schoenmaker, hier en daar schrijf ik mee en wanneer we de nummers met de band spelen heeft ieder zijn aandeel, een leuk creatief proces. Wij doen dit op geheel eigen wijze. De ene keer rauw, de andere keer melancholisch, soms lief of confronterend maar altijd recht uit het hart, herkenbaar en natuurlijk niet te vergeten in het Gronings.

Op de homepage van jouw website schrijf je ‘Wat is er mooier dan mensen verhalen vertellen in het dialect waarmee je bent opgegroeid’. Je zingt los van Sikkom Kult ook in het Engels, o.a. in de ABBA cover band SOS. Waarom spreekt het zingen in het Gronings jou zo aan?

Het Groningens raakt mensen zonder omweg recht in hun hart. Je ziet vaak dat wanneer Groningers emotioneel zijn ze direct in het dialect gaan spreken, muziek is ook emotie. Gronings is lekker direct en stellig dit geeft de tekst extra lading mee. De uitdaging voor ons is om toch een diepere laag in de tekst te vinden maar niet de directheid te verliezen. Daarnaast mag het Gronings zijn wat op dit moment op straat wordt gesproken. Her en der een vergeten woord toevoegen kan het hedendaagse Gronings alleen maar verrijken. Idealistisch als we zijn vinden we het ook belangrijk dat de Groninger cultuur/erfgoed blijft bestaan ook al is deze continu in ontwikkeling. Je kunt beter blijven bouwen aan iets nieuws dan vast houden aan wat er niet meer is.

Jouw nummers worden geschreven door je man; tekstdichter en songwriter Alex Schoenmaker. Waar gaan jullie liedjes zoal over en waar halen jullie de muzikale inspiratie vandaan?

Onze liedjes gaan eigenlijk over alles wat ons zo dagelijks bezighoudt. Liefde, onzekerheid, eenzaamheid, onrecht, verbazing, de grote thema’s uit het leven. Wat je eigenlijk doet is het elke keer een ander jasje geven zodat het voor mensen herkenbaar wordt. We hebben vele muzikale helden maar denk niet dat deze direct in onze muziek terug te vinden zijn. Alhoewel ze zeggen dat je niet iets kunt bedenken wat je nooit hebt gezien of gehoord maar dat je een aantal bestaande dingen combineert tot iets nieuws. Onlangs speelde we een nieuw nummer en kwamen we tot de ontdekking dat het akkoorden schema gelijk was aan ‘Whiskey in the Jar’. Dat zij dan zo. We hebben allen een brede muzieksmaak dat varieert van Jaren zestig/zeventig rock tot gelikte jaren 80 pop tot de Grunge uit de jaren 90. Maar ook bands als Pearl Jam, Foo Fighters, Calexico, Madrugada en Tom McRae staan in onze Spotify playlist. Onbewust heeft dit allemaal invloed.Daarnaast wil je ook nog een publiek bereiken want een muzikant zonder podium is als een ……… Voor snoeiharde rock is nu eenmaal minder publiek dan lekker in het gehoor liggende popliedjes. Tellen we bij deze invloeden nog het humeur en gevoelsleven van Alex op, dan hebben we zo ongeveer alle ingrediënten voor weer een nieuw liedje.

Het liedje Midwinteroavend is een heel mooi kerstliedje en geeft een sterk gevoel van heimwee naar vroeger. In hoeverre is jouw eigen jeugd een inspiratiebron voor jouw muziek?

Als we ervoor zouden kunnen kiezen, zouden we allemaal graag even weer kind zijn. Zorgeloos, onbevangen en zonder remmingen het leven aanschouwen. Dit maakt dat herinneringen aan vroeger zo indringend zijn en blijven hangen. Denk maar eens aan de herinnering van het eerste cadeautje wat je graag wilde hebben en uiteindelijk ook kreeg, waar was je, wat kreeg je, wat vond je ervan. De meeste mensen zullen een lichte glimlach krijgen als ze hier over vertellen. Dit gevoel wil ik ook graag meenemen in mijn muziek. Midwinteroavend is geschreven in opdracht van de in 2010 nog bestaande Wereld Omroep met als doel emigranten uit Groningen in de rest van de wereld een hart onder de riem te steken tijdens de feestdagen. Het is erg handig dat je voor inspiratie dan uit je eigen jeugd kunt putten. Af en toe haal je iets uit je rugzak en maak je daar een liedje over. Maar er is geen directe behoefte om over mijn eigen jeugd te zingen. Vooralsnog hebben we voldoende inspiratie aan wat er om ons heen gebeurt. Je eigen bagage neem je hier toch af en toe in mee het is immers onze interpretatie van de werkelijkheid.

Het nummer ‘As Julio gait zingen’ is door jou uitgebracht op single. Eerder werk van jou, zoals de liedjes Midwinteroavend en Voutstappen in de snij, is ook uitbracht op single. Wanneer kunnen we van jou & Sikkom Kult een cd verwachten?

De nieuwe liedjes voor de CD zijn al geschreven. We zijn nu druk bezig met arrangeren en opnemen. Een aantal liedjes was onlangs al te horen bij Café Martini op RTV Noord. We vinden ze zelf natuurlijk te gek en zijn erg benieuwd wat het publiek er van zal vinden want dat blijft natuurlijk altijd spannend. De grootste uitdaging voor een muzikant is natuurlijk altijd tijd en geld. We hebben in Coos Grevelink, die tevens onze drummer is iemand gevonden die met het opnemen van onze nieuwe cd deze uitdaging aan wil gaan. Wanneer? we hopen ergens in juni maar misschien is september 2015 realistischer. Voor die tijd komen er in ieder geval nog twee singles. Medio januari komt ‘Nooit Allain’ uit. Een liedje met het motto “bie n kander deugen ze nait en oet mekoar meugen ze nait.”

Wat zijn de muziekplannen van Irene Wilkens & Sikkom Kult in het nieuwe jaar 2015?

We hebben van Theater van Beresteyn in Veendam de mogelijkheid gekregen om al onze liedjes in een middag vullend programma te gieten. De nummers zullen iets worden omgebouwd naar (f)luusterlaidjes voor de zondagmiddag maar af en toe mag er ook even gedanst worden. We hebben een zeer divers programma waar rustige ballads zich afwisselen met vrolijke uptempo nummers. Korte filmfragmenten zorgen voor de nodige afwisseling. Zondag 29 maart 2015 is iedereen welkom in Theater van Beresteyn in Veendam. Het zou mooi zijn als dit in andere theaters in Groningen een vervolg kan krijgen. Tot slot natuurlijk de presentatie van onze nieuwe cd en hopen daarna meer in de zalen in Groningen te gaan spelen. En vooral hopen dat het publiek onze muziek leuk gaat vinden!

Irene Wilkens en Sikkom Kult treden op zaterdag 21 maart op tijdens de Dag van de Grunneger toal, in de centrale hal van de Groninger Archieven aan het Cascadeplein 4 in de stad. Kijk voor de actuele informatie en het programma op de website van het Huis van de Groninger Cultuur.

Tags: , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 3 =

Terug naar boven ↑
  • Muziek activiteiten

    Geen nieuwe activiteiten