Algemeen Kapitein Kolk

Gepubliceerd op 22 juni 2016 | door Jan Glas

0

Iemandsland presenteert ‘De Kronieken van Kapitein Kolk’

Iemandsland presenteert De Kronieken van Kapitein Kolk

Kapitein Kolk – met zijn 192 jaar ’s werelds oudste Kapitein – komt vol vuur zijn schipperslatijn spuien in Drenthe. Van 30 juni tot en met 3 augustus met zijn 4 muzikale zonen te zien en horen bij vele Drentse meerpalen, aan boord van zijn schip de Methusalem. Tevens reizende foto-expositie ‘Waterlanders’ van fotograaf Sake Elzinga, met markante sluis- en brugwachters en ander watervolk.

De voorstelling is drietalig: Nederlands, Gronings en Drents.

Het Verhaal

De oude en flamboyante schipper Kolk, die vlak na de 2e wereldoorlog landelijke bekendheid verwierf met zijn glasharde bewering dat hij in 1824 geboren was en derhalve de respectabele leeftijd van 122 jaar bereikt had, speelt de hoofdrol in ons stuk.
Magere Hein had geen vat kunnen krijgen op deze Engelandvaarder, globetrotter en schuinsmarcheerder. De medische wetenschap brak zich indertijd het hoofd over het fenomeen Kolk, die voor zijn leeftijd onwaarschijnlijk kwiek was.
Het “Het orakel van Beurthinge” zoals hij werd genoemd, werd de favoriet van de man in de straat, die zich herkende in zijn rebellie tegen kerk en staat. Kolk mocht zich verheugen op een grote populariteit, te vergelijken met die van bv Lou de Palingboer, een ander zelfverklaard orakel uit de vroege jaren zestig.

De locatie-voorstelling rond Kolk

Het publiek komt op audiëntie bij het Orakel van Beurthinge, aan boord van zijn schip De Methusalem. Zijn vier zonen verzorgen de muzikale omlijsting van een geanimeerd bezoek aan het inner-sanctum van de oude zeebonk. De jongens zijn geen grote praters. Vaak stoten zij alleen maar onverstaanbare klanken uit.

We zijn verheugd om met deze voorstelling de terugkeer van de onsterfelijke kapitein te kunnen vieren.

Bekijk HIER de speellijst.

De spelers zijn:

Kapitein Kolk wordt vertolkt door Erik Harteveld

Zijn vier muzikale zonen zijn:

Berend: Bert Hadders

Johannes: Johan Viswat

Wijntzen: Wyno Bruinsma

Ons Jonkje: Marcel Wolthof

Tags: ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − vier =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten