Algemeen

Gepubliceerd op 16 oktober 2017 | door Webloug

0

Het geluk van de Dag

De 31ste Dag van de Groninger Geschiedenis was een mooie dag met 2500 bezoekers. Met elf Groninger muntschatten was de Schatkamer het hoogtepunt van de dag. Mensen verwonderden zich over de goed uitgelichte munten, die voor één keer samen te zien waren. De andere activiteiten stonden ook in het teken van Geluk en werden goed bezocht.

Bijzondere vondst in Tussen schat en scherf
Voor dit programmaonderdeel konden bezoekers hun eigen bodemvondst meenemen. Vier kundige bodemschatkenners vertelden over de vondst en de historische waarde ervan. Er waren een aantal bijzondere vondsten waaronder een lakenlood uit 1650 (kwaliteitskeurmerk voor een rol stof).

Winnaars Scriptieprijs
De Scriptieprijs van de Groninger Geschiedenis had twee winnaars. De jury bekroonde de scriptie van Jim Klingers en Jaline Hut-de Groot ging met de publieksprijs naar huis. Op de website van de Groninger Archieven zijn de winnende scripties te lezen.

Geluk voor kinderen
Kinderen beleefden ook een bijzondere Dag van de Groninger Geschiedenis. Ze hebben geknutseld met scherven, schatten gezocht met een metaaldetector, gedanst op de muziek en ze konden een rondleiding doen door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven, zonder ouders.

Geluk
De Dag van de Groninger Geschiedenis stond volledig in het teken van Geluk, het thema van de landelijke maand van de geschiedenis. De stadswandelingen en –fietstochten werden vol enthousiasme gevolgd. En er was veel belangstelling voor de (on)gelukslezingen. Op de informatiemarkt maakte het publiek kennis met allerlei archiefinstellingen en op het podium was lekkere muziek te horen. Kortom, het was een volle, goede, mooie dag.

De Dag van de Groninger Geschiedenis werd georganiseerd door de Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Museum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, de Verhalen van Groningen, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groninger Forum.

Bijschrift Foto: De genomineerden van de Scriptieprijs. V.l.n.r. Christiaan Brinkhuis, Aline Hut-de Groot (winnaar publieksprijs), Jim Klingers (winnaar juryprijs) en Lisanne Coolen, foto Judith van der Meulen

Tags: , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + zeven =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten