Henk Scholte

Henk Scholte

Henk Scholte werd op 26 juli geboren in Emmen en bracht zijn jeugd door in Stadskanaal. In 1976 sloot hij zich als zanger aan bij de muziekgroep Törf en werd in de loop der jaren de verpersoonlijking van deze groep voor volksmuziek. In 1997 ontving Törf voor haar culturele werk de K. ter Laan prijs van Stichting t Grunneger Bouk. Henk Scholte schreef liedteksten en gedichten in het Gronings, en zijn brede interesse voor Groninger Cultuur en dialectliteratuur leidde ertoe dat hij eind 1981 één van de oprichters van het Grunneger Tiedschrift Krödde was. In 1991 verscheen zijn bundel Vervrömd, Grunneger gedichten met vertalingen in t Oostfrais door Carl Heinz Dirks. Tot 1995 maakte hij deel uit van de redactie.

De ene na de andere uitdaging heeft Henk Scholte op zijn schouders genomen. Hij was o.a als zanger, presentator, entertainer, verhalenverteller, acteur en tekstchrijver verbonden aan: de musical Northside Story 1984, Bloomsday in Groningen, het jazz-poetry project De Verhuizing en het openluchtspektakel De Watergang . In 1989 werd Henk Scholte aangesteld als Kulturintendant van de Eems Dollard Regio. Het bevorderen van grensoverschrijdende contacten was de brede taak die hem op het lijf geschreven leek. Hij was op velerlei wijze betrokken bij literaire en culturele projecten en kan sinds 2000 in zijn dagelijkse Radioprogramma Twij deuntjes veur ain cent zijn uitgebreide en diepgaande kennis van streektaalmuziek in de kleine talen van Europa kwijt. In 2002 kreeg Henk Scholte de Wessel Gansfortprijs, de tweejaarlijkse culturele prijs van de provincie Groningen. Op dit moment is hij consulent van het Huis van de Groninger Cultuur.

Zelfstandige publicaties
1991 Vervrömd (Styx)

Bijdragen aan publicaties
2003 Wotter, Grunneger dichters (Biblionet Groningen)
2006 De 100 mooiste Groningse gedichten (kleine Uil)
2015 Dast doe dat ik (Huis van de Groninger Cultuur)
2016 Kört bestek – columns (Huis van de Groninger Cultuur)

(Foto © Jan Glas)

Opname: Tjerk Bekius.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Tags:2 Responses to Henk Scholte

 1. Jan de Jong says:

  Gedichten door k haitied n zetje stil van bin.
  En dij k no en din even vernijs heuren mout.

 2. T.H. Winter says:

  Geachte heer Scholte, Ik heb gelezen dat u en uw vrouw binnenkort een boek uitgeven met Groninger recepten. Kort geleden ben ik in het bezit gekomen van 2 recepten van mijn voormoeder Grietje Derks Ulersma uit Noordwolde. (1771-1845) Het zijn recepten voor Croquettes en Wafels. Wanneer u hier belangstelling voor heeft, hoor ik het graag.
  Met vriendelijke groet,
  Trea Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − 8 =

Terug naar boven ↑
 • Literatuur activiteiten

  Geen nieuwe activiteiten