Dag van de Grunneger toal 2018

Is er toekomst voor het Gronings? Deze vraag staat op zaterdag 17 maart onder meer centraal tijdens de Dag van de Grunneger toal. Tijdens de streektaaldag, die traditiegetrouw plaatsvindt in de Meertmoand Streektoalmoand, is er een breed aanbod aan activiteiten waarbij het Gronings en het gebruik ervan onder de loep wordt genomen. Om een beeld van de toekomst te kunnen geven, hebben we voorbeelden uit het verleden en heden nodig. Die voorbeelden komen tijdens de Dag ook ruim aan bod. Tekstschrijver en zanger Jan Veldman opent de 9e editie van het taalevenement, dat plaatsvindt bij de Groninger Archieven in Stad.

Van 10 tot en met 18 maart is het de 83stelandelijke Boekenweek. De Dag haakt hierop in met ruim aandacht voor actueel Groningstalig literair aanbod. Er zijn deze maand bijzondere nieuwe Groninger bundels gepresenteerd, zoals  de verhalenbundel ‘Ongeliek’ van Tonko Ufkes, de columnbundel ’t Leven as olifantpuzzel’ van Fieke Gosselaar en de dichtbundel ‘Hap te t laand oet’ van Reinder Willem Hiemstra.  Tijdens de Dag is er op de Toal- en boukenmaarkt  een speciale signeerhoek waar een aantal schrijvers hun nieuwste boeken zullen signeren. Op de boekenmarkt staan verschillende uitgevers met nieuwe en tweedehands Groninger boekuitgaven. Boelo Bats komt langs met de complete boekencollectie van Kornelis ter Laan en de Drukkers in de Marge exposeren en verkopen prachtige drukwerken. Verder is er het Oader café met voordrachten van schrijvers en dichters en geeft Louis Stiller een lezing over de Literaire Kaart van Groningen.

En er is veel nieuwe muziek tijdens de Dag. Er zijn optredens van onder meer Dion Bouwes & Dennis Krottje, Gert Sennema met Westkantstad en het Platt-Duutse Indiepopduo Die Tüdelband, die speciaal voor de Dag overkomt uit Hamburg. Er zijn lezingen, taalcursussen en de Verhoalenvertellers komen langs. De presentatie is in handen van Janneke Vos.

Kijk hier voor het volledige programma van de Dag van de Grunneger toal.

Moi

Ter gelegenheid van de Dag van de Grunneger toal verschijnt ook dit jaar weer het magazine Moi met interviews en achtergrondverhalen over de Dag. Moi wordt verspreid onder de lezers van Stad & Lande en Krödde. Het magazine is verder gratis af te halen bij de Groninger Archieven, VVV kantoor Groningen en de Openbare Bibliotheken in stad en provincie.

Download hier de Moi.

Moi2018

Foto Jan Veldman, fotograaf: Jan Glas.


Reacties zijn gesloten

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten