Algemeen Biografie van het Gronings

Gepubliceerd op 31 oktober 2016 | door Jan Glas

1

‘Biografie van het Gronings’ van Siemon Reker ‘Beste Groninger boek 2016’

In de categorie non-fictie is het boek ‘De biografie van het Gronings’, geschreven door Siemon Reker, verkozen tot Beste Groninger boek 2016. In de categorie fictie ging de prijs naar ‘Op de rok van het universum’ van Tonnus Oosterhoff.

De Biografie van het Gronings is een lijvig boek (1348 pagina’s) boordevol feiten over de taal in Groningen vanaf ongeveer 1200 tot 2016: de veranderlijkheid van tekens en hun uitspraak, woorden en hun betekenis, woordvormen, constructies. Er is veel aandacht voor wat de Groningers deden met en publiceerden over hun taal in de voorbije eeuwen, vanaf het Oudfries via het Middelnederduits naar wat meer en meer herkenbaar hedendaags Gronings is. Dat alles is op een toegankelijke manier geschreven en voorzien van veel nieuwe inzichten.

Harm van der Veen schreef speciaal voor dit boek een stuk dat hoofdlijnen van de historie van de provincie Groningen bevat.

De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen. De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 voorafgaande Het Grote Gebeuren uitgereikt. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Peter Middendorp, Herman Sandman, Auke Hulst en Barbara Stok. Het Grote Gebeuren vindt plaats om 5 november in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat. De winnaars van de prijs worden aan het programma toegevoegd. Meer informatie op www.hetgrotegebeuren.nl.

Een recensie over het boek is te lezen op de site van NRC.

Tags: , ,One Response to ‘Biografie van het Gronings’ van Siemon Reker ‘Beste Groninger boek 2016’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + 9 =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten