Algemeen Alina Kiers Foto: Marij Kloosterhof

Gepubliceerd op 18 februari 2016 | door Patricia Ottay

0

Alina Kiers opent Dag van de Grunneger toal met sprookjes

Zangeres en actrice Alina Kiers opent op zaterdag 19 maart de 7de editie van de Dag van de Grunneger toal. In de openingsact van Kiers staan sprookjes centraal. Aanleiding is de boekpresentatie van Grunneger Grimm tijdens de Dag. Het boek omvat 50 wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm vertaald in het Gronings door Marten van Dijken.

Alina Kiers (1958) begint na de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar als productieleider en kinderprogrammeur bij het Grand Theatre in Groningen. Ook werkt Kiers bij Theater te Water waar ze Frank den Hollander leert kennen. Een jarenlange samenwerking volgt: Samen met Peter de Haan maken ze de theaterproducties De Bende van Baflo Bill en Voorheen de Bende. Met Den Hollander maakt Kiers in 2015 vier Noorderzon-containervoorstellingen. In de producties is er altijd een link met het Gronings. Kiers acteert en produceert door de jaren heen verschillende voorstellingen. Eind 2015 speelt ze de hoofdrol in een eigen toneelstuk Eén uit duizend, in opdracht van Stichting Berlagehuis Usquert. Alina Kiers maakt verder tv programma’s bij RTV Noord en OogTV.

Tijdens de Dag van de Grunneger toal zijn er verschillende muziekoptredens van onder meer Peter de Haan, het Ost-Friese Otto Groote Ensemble en de Stroatklinkers. Er zijn flitslezingen over het Gronings, broescursussen, kleine toal-exposities onder andere van Drukwerk in de Marge, voordrachten in het dichterscafé en verhalenvertellers. Ook zijn Groninger streektaalorganisaties vertegenwoordigd op de jaarlijkse Toalmaarkt. De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.

Binnenkort is het complete programma bekend. Houd hiervoor de website van het Huis van de Groninger Cultuur in de gaten!

De Dag van de Grunneger toal
Zaterdag 19 maart 2016 van 11.00 tot 16.00 uur
Locatie: gebouw Groninger Archieven (Cascadeplein 4) en Cascadeplein 10 in Groningen
De toegang is gratis.

Foto: Marij Kloosterhof

Tags: , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − tien =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten