Literatuur Tiggeljong

Gepubliceerd op 5 maart 2018 | door Jan Glas

0

5 presentatie-avonden ‘Tiggeljong’ van Jan Bos

Boek ‘Tiggeljong’ van Jan de Jong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider’ gepresenteerd van Onderdendam tot Voorst (Gld)

Ter gelegenheid van Meertmoand Dialectmoand verschijnt de historische roman Tiggeljong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider’, geschreven door Jan Bos uit Bedum. Het boek vertelt een indringend verhaal over sociale armoede, werk en huisvesting in de periode 1860-1890. Over de armsten, degenen die werden uitgebuit; het steenfabrieksvolk. Dit historische verhaal werd opgetekend aan de hand van werkelijk vertelde verhalen van vele mensen, over hoe hun voorouders leefden en werkten in die tijd.

Het boek wordt als eerste gepresenteerd op 6 maart a.s. in Dorpshuis Zijlvesterhoek in Onderdendam, daarna ook nabij de locaties van de andere (voormalige) steenfabrieken in Drenthe, Overijssel en Gelderland.
Het volledige programma is te vinden op https://noordproof.nl/aanmelden-presentatie-tiggeljong (hier kunnen belangstellenden zich ook aanmelden).

Tiggeljong

Het verhaal van Yp
Met enkel drie jaar lagere school staat Yp al op z’n dertiende op het land om ‘als een grote’ zijn vader te helpen met klei spitten voor de steenfabriek. Omdat hij vooruit wil in het leven en de armoede wil ontvluchten, breekt hij met zijn verleden in Onderdendam.
We volgen zijn levenspad van de Groninger klei tot op de Gelderse uiterwaarden aan de IJssel; van de steenfabrieken van Strating in Oude Pekela, Boogerd in Noordscheschut, Hengforden in Olst tot ‘t Hoendernest in Voorst, waar hij zich wil opwerken tot brander, of misschien wel meer…
Alles wat deze periode kenmerkt komt in zijn verhaal tot leven: de hongerwinters, de stakingen, de crises, de armenhuizen en de mechanisatie. Maar ook de liefde voor de turfschippersdochter, die door omstandigheden pas laat tot bloei komt; en zijn uiteindelijke terugkeer naar Onderdendam.

Streektalen
Wat dit boek bijzonder maakt, is dat het is geschreven in het Hogelandsters, maar ook dialogen bevat in de streektalen van de oorden waar Yp woonde en werkte. Dit gebeurde in samenwerking met de omtaolers van de Nedersaksisch plaatselijke dialecten: het Hoogelandsters, Drents, Veenkoloniaals, Sallands en Oost-Veluws.

Auteur Jan Bos uit Bedum kun je het beste omschrijven als ‘jonge laatbloeier in Hogelaandster toal’. Hij werd geïnspireerd door de verhalen over het caféleven van zijn ouders, grootouders, en overgrootouders. Vaak kwamen daar herinneringen boven aan noeste, bonkige kleigravers van de ‘tiggelwerken’ (steenfabrieken). Nieuwsgierig hoe het in vroeger tijden geweest moest zijn, ben ik op zoek gegaan naar de verhalen van die oude noeste werkers; verhalen van hun ouders, grootouders en overgrootouders. Zo ontstond langzaamaan de fictieve persoon Yp”.

Tiggeljong, het verhaal van Yp, de steenfabrieksarbeider • auteur Jan Bos • isbn 978 90 79742 15 8 • softcover • A5 • 160 pagina’s • intekenprijs € 12,50 / na verschijning € 15,00 • verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen op https://noordproof.nl/boeken/tiggeljong

Tags: , , ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 5 =

Terug naar boven ↑
  • Literatuur activiteiten

    Geen nieuwe activiteiten