Muziek Bevrijdingsfestival

Gepubliceerd op 28 april 2017 | door Jan Glas

0

5 mei Bevrijdingsfestival in Stadspark met Grunneger bands

Op vrijdag 5 mei 2017 staat het Stadspark in de stad Groningen tijdens het Bevrijdingsfestival weer in het teken van het stilstaan bij en vieren van de vrijheid. Het terrein is open tussen 12.00 uur en 00.00 uur en toegang is gratis.

Dit jaar treden er vier Groninger act op: Dion Bouwes, Erwin de Vries, Krödde en Pé en Rinus en de Containers.

Dion Bouwes maakt als zanger, gitarist en songwriter al jaren muziek in o.a. indierockband Cutting Grass. In opdracht van Stichting Nij nam Dion in 2005 een aantal Groningstalige liedjes op. Deze bleven in eerste instantie op de plank liggen, tot hij in 2016 besloot hier weer wat mee te doen. De nummers werden gedraaid op RTV Noord en Dions kinderen maakten een stop-motion video bij Op het Wad. In februari won hij het Grunneger Laidjesfestival. Het nummer ‘Duuster’ dat hij hiervoor schreef, werd opgenomen met gitarist Dennis Krottje. Samen staan zij 5 mei op Podium Noord. Van 12:30 – 13:00 uur.

De leden van Krödde omschrijven hun geluid als poëziepop met hier en daar een vleugje rock en folk. Ze brengen Groningse en Nederlandstalige liedjes, “gewoon mooie nummers met een serieus verhaal”. Debuutsingle ‘Duuster’ verschijnt begin 2013 op YouTube en wordt opgepikt door regionale radiostations. Het succes smaakt naar meer en later dat jaar verschijnt het album Waterlijn. Losse single ‘Zunneschien’ belandt vervolgens op 1 in de Noord 9 en in de jaarlijst Alle 50 Goud van RTV Noord. Vorig jaar verscheen het tweede album ‘Rousteg Hoes’, net als de debuutplaat uitgebracht in eigen beheer. Podium Noord van 14:30 – 15:00 uur.

Tekstschrijver en muzikant Erwin de Vries is synoniem aan Groningen. Onafscheidelijk zijn beide met elkaar verbonden – of het nu gaat om de taal, de cultuur of de Groningers zelf. Iedere week treedt hij wel op. Soms alleen, soms samen met De Zunderlingen. Dan in een huiskamer of theater, dan weer in het buurthuis van een eigenzinnig provinciedorp op de klei, het veen of het zand. De liedjes van deze singer-songwriter zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct en persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap. Over actuele Groningse thema’s die gehoord moeten worden, zeker op 5 mei. Podium Noord van 16:30 tot 17:00 uur.

Pé & Rinus & De Containers. Begonnen als straatmuzikanten onder de naam Pé Daalemmer & Rooie Rinus zijn Peter de Haan en Frank den Hollander inmiddels honderden optredens verder, uiteenlopend van café tot feesttent, van jeugdsoos tot Oerol. Er waren uitstapjes naar het theater, met o.a. De Bende van Baflo Bill en Voorheen De Bende, en samenwerkingen met het Noordpool Orkest, de Stroatklinkers en folkgroep Rapalje. Ook zijn de mannen vergroeid met FC Groningen: na elk doelpunt schalt hun muziek door de Euroborg. In 2016 speelden ze op Zwarte Cross, op 5 mei sluiten Pé & Rinus & de Containers Podium Noord af in het Stadspark. Ze beloven een dampende rockset met alle oude hits, van ‘Hee Doe’ tot ‘Hoornse Plas!’ Podium Noord van 21:30 – 22:15 uur.

Tags: ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 6 =

Terug naar boven ↑
  • Muziek activiteiten

    Geen nieuwe activiteiten