Algemeen westerkwartierder zundagmiddag, den horn

Gepubliceerd op 15 november 2016 | door Jan Glas

0

17 november lezing Tonko Ufkes bij Historische Kring De Marne over Kerstvloed 1717

Op donderdag 17 november aanstaande verzorgt Tonko Ufkes een openbare lezing met de titel ‘Na de Kerstvloed van 1717’ bij de Vereniging Historische Kring De Marne, in het Ontmoetingscentrum, Schapenweg te Ulrum, om 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur). Aan niet-leden wordt een toegangsprijs gevraagd .

Na de Kerstvloed 1717
Groningen werd op 25 december 1717 getroffen door de grootste overstroming in eeuwen en dus kan veel verteld worden over de ramp zelf: over de mensen die net wel of juist niet verdronken, over ronddrijvend vee, weggespoelde huizen en kerken enz. Meteen na 1717 verschenen dan ook boekjes vol van dit soort verhalen, als het herhalende kranten- en televisienieuws van tegenwoordig.
Toch zal de lezing op 17 november 2016 vooral gaan over iets anders: over de nieuwe wind die na de Kerstvloed ging waaien. De nieuwe dijken werden uiteindelijk beter door een andere manier van denken.

Tonko Ufkes
Tonko Ufkes komt uit Zevenhuizen en spreekt en schrijft in de taal van dat dorp, ook al woont hij in de stad Groningen. Sinds 1989 staat zijn werk regelmatig in het literaire tijdschrift ‘Krödde’, eerst vooral gedichten, maar tegenwoordig meest verhalen. Ook is hij vaste medewerker van het tijdschrift ‘Toal en Taiken’ waarvoor hij al ruim 10 jaar artikeltjes schrijft over taal, geschiedenis en Groningen.
In ‘Stad & Lande’ en ‘Groninger Kerken’ schrijft hij regelmatig over voornamelijk 17e -eeuwse onderwerpen. Zo schreef hij de afgelopen jaren over kerkbouw, torenklokken en uurwerken maar ook over de wolvenjacht en over erfbeplanting.
Tonko is niet alleen schrijver en literator maar ook historicus. En de historicus Tonko Ufkes geeft in Ulrum de lezing over de Kerstvloed van 1717, maar wel in het Grunnings.

Tags: , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + elf =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten