Algemeen Kunstege toal, Den Horn

Gepubliceerd op 2 september 2015 | door Jan Glas

0

13 september eerste editie ‘Kunstege toal’ in kerk Den Horn

Westerkwartierder toal-tapa’s
Taal en kunst in de kerk van Den Horn

De kerk van Den Horn was een aantal jaren geleden nog stevig in verval. ‘Kil, beschimmeld en tochtig’, volgens een bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Kerkje van Den Horn. Na de restauratie staat het gebouw er weer stralend bij. Het maakt een lichtvoetige indruk door de frisse kleuren rood en groen, de verfijnde gietijzeren ornamenten maar bovenal door de mooie lichtinval. Een passende ambiance voor een zonnige programmering. Op zondag 13 september gaat er daarom de eerste aflevering van ‘Kunstege toal’ van start.

Kunstege toal, Den Horn

Kunstege toal
Centraal op de middag staat een werk van een lokale kunstenaar, tijdens deze eerste aflevering is dat ‘Kameel’ van Fiona Zondervan. Het leverde inspiratie voor een aantal Westerkwartierder schrijvers en musici, die optreden in hun eigen taal. Ongedwongen, improviserend en met ruimte voor interactie met het publiek. Op de 13e september zijn verhalen en gedichten te horen van schrijfster Alie de Vries en vertelster Hennie van der Laan en muziek van Piet Buist en Geert Zijlstra.

Met optredens van….
Alie de Vries. Zij schrijft gedichten en korte verhalen, ze blijft in haar werk dicht bij zichzelf en schrijft over alledaagse, herkenbare dingen. Ze woont al 58 jaar in Nuis en is geboren in Opende, beide ‘grensdorpen’ hetgeen te horen isin de taal. Alie schrijft vanaf 1998 en heeft aan verschillende Grunneger schrijfwedstrijden meegedaan. Ze treedt regelmatig op bij o.a. vrouwenverenigingen, historische verenigingen en als intermezzo bij optredens van koren.

Hennie van der Laan, geboren en getogen in Tolbert. Haar grote passie is al lang het spelen van toneel. Een jaar of wat geleden kwam daar het vertellen van verhalen op – mooie – locaties bij.

Piet Buist & Geert Zijlstra. Zij treden op met liedjes in het Westerkwartiers. Beiden zijn geboren en getogen in het Westerkwartier en dat is te merken aan de onderwerpen en de toal die in de liedjes gebruikt wordt. Ze zingen eigen werk en vertaalde covers, waarbij ze zichzelf begeleiden op gitaar en de mondharmonica.

Praktische zaken
De eerste zondag met ‘Kunstege toal’ is op 13 september 2015, van 15:00-17:00 uur. Van de volgende edities op 11 oktober en 8 november wordt het programma nog bekend gemaakt.
Locatie is het kerkje van Den Horn, Dorpsstraat 7.
De entree? Die kan niet nog lager: vergeefs. Bezoekers kunnen bovendien, tegen een kleine vergoeding, een drankje en een hapje gebruiken, in dit geval Grunneger tapa’s – kenmerkend voor zuidwestelijke streken.

(Foto: Omke Oudeman)
‘Kameel’, Belgisch hardsteen, beeld van Fiona Zondervan

Tags: ,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + drie =

Terug naar boven ↑
  • Activiteiten