Muziek Schnitgerfestival

Gepubliceerd op 21 september 2016 | door Jan Glas

0

13-16 oktober Schnitgerfestival stad Groningen met o.a. Groningse poëzie van Jan Glas

De kaartverkoop is gestart voor Schnitgerfestival 2016

In Groningen vindt voor de vierde keer het Schnitgerfestival plaats. Van 13 tot en met 16 oktober 2016 staan de drie beroemde Schnitgerorgels in het spotlight. Als enige stad ter wereld bezit Groningen drie van deze prachtige instrumenten, gebouwd door één van de beste orgelbouwers aller tijden: Arp Schnitger. Bezoekers kunnen genieten van de bijzondere klanken van deze magnifieke instrumenten. De brede programmering van orgelmuziek met barok-ensemble, koor, poëzie en jazz maakt het een verrassende luister-ervaring voor elke muziekliefhebber.

In 2016 staan drie organist-componisten centraal. Matthias Weckmann, geboren 1616, Johann Jacob Froberger, gedoopt 1616, en Max Reger, gestorven 1916, hebben alle drie een klein maar boeiend oeuvre nagelaten. Weckmann, de Duitse componist van barokmuziek, staat bekend om zijn kwaliteit en originaliteit. Reger componeerde stukken in vrijwel alle genres, maar steeds in pure abstracte vorm. Reger liet zich inspireren door Bach, en vele andere componisten. Froberger, die veel reisde, zelfs naar Nederland, bracht de Italiaanse, Franse en Engelse klavierkunst naar Duitsland. Zijn invloed is vooral in het werk van Händel hoorbaar, maar hij inspireerde ook Bach, Mozart en Beethoven.

Het Schnitgerfestival haalt wereldberoemde musici uit binnen- en buitenland naar Groningen, zoals het Zwitsers vocaal ensemble Alerĭon, meester klavecinist Bob van Asperen, jazzspeler Bert van den Brink, de rijzende ster in Engelse koormuziek vocaal-ensemble Stile Antico en Wolfgang Zerer, orgelprofessor, organist en muziekpedagoog. Zerer begon zijn muziekopleiding in Wenen, en studeerde klavecimbel bij Ton Koopman. Orgel bespelen leerde hij in Stuttgart bij Ludger Lohmann. Het is een eer dat hij als Weckmann-specialist, het openingsconcert geeft.

Naast internationaal talent is er ruim aandacht voor het talent uit Groningen: vocaal-ensemble Dualis, organisten Peter Westerbrink, Leonore Lub, het Cantate Consort van Jelte Hulzebos en dichter Jan Glas. Jan Glas dicht en schrijft in de Groninger taal en leest voor uit eigen werk. Het concert met Glas in het Schnitgerfestival is daarom net even anders: intiem, Gronings en poëtisch

Door samenwerking met het Prins Claus Conservatorium, De Jonge Onderzoekers, Huis van de Groningen Cultuur, en De Oosterpoort & Stadsschouwburg kan het Schnitgerfestival naast een brede variatie in concerten ook diverse andere activiteiten bieden: voor de gevorderde orgelspeler een Masterclass door Edoardo Bellotti en Wolfgang Zerer; voor kinderen een ontdekkingstocht naar de techniek van met wind muziek maken en het orgel; en verder lezingen en een stadswandeling.

Voor het totale programma, actuele informatie en kaarten: www.schnitgerfestival.nl

Bekijk onderstaande flyer

Tags: ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 5 =

Terug naar boven ↑
  • Muziek activiteiten

    Geen nieuwe activiteiten