Banner DGT 2017


Algemain Digital X Groningen event

Gepubliceerd op 14 juni 2017 | door Jan Glas

2

20 juni helpt Google het Gronings op internet

Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Huis van de Groninger Cultuur zijn op dinsdag 20 juni samen aanwezig op het Digital X Groningen event van Google, Groningen Digital City en de Gemeente Groningen. In de Suikerfabriek in de stad zullen zij die dag gezamenlijk het project Gronings Digi-toal presenteren. Dit project is onderdeel van het Groninger Woordenboek Nieuwe Stijl, het eerste samenwerkingsproject van de twee cultuurorganisaties. De samenwerking met Google is een primeur voor het Nedersaksisch taalgebied.

Het Gronings toekomst-proof
Een (streek)taal die niet digitaal beschikbaar is, is tot uitsterven gedoemd. Om deze ‘digitale taaldood’ van het Gronings voor te zijn is de hulp van Groningers zelf nodig. Op dinsdag tijdens DigitalX kunnen taalliefhebbers en sprekers van het Gronings langskomen bij de stands van Bureau Groninger Taal en Cultuur en het Huis van de Groninger Cultuur en zelf meedoen aan het Gronings Digi-toal project. Ter plaatse kunnen bezoekers hun eigen dialect online vast laten leggen en er is de mogelijkheid de eigen Groninger woordenschat te testen met een digitale quiz. Voor de bezoekers is meedoen aan het Digi-toalproject leerzaam, ze doen zo ook nieuwe digitale vaardigheden op.

Momenteel wordt op de RUG het Gronings gedocumenteerd voor het wetenschappelijke online taalproject Endangered Languages. Deze wereldwijde online taaldatabase is ook door Google geïnitieerd. Onderzoekers van de RUG gaan tijdens Digital X graag met de bezoekers in gesprek. Taalvrijwilligers zijn dinsdag van 11.00 tot 17.00 uur aanwezig om de inbreng van bezoekers te registreren. Dit gebeurt in de Suikerfabriek en op het terrein van The Big Building, gelegen achter het hoofdstation van Groningen.

Digital X
Van 19 tot en met 29 juni organiseren Google, Groningen Digital City en de gemeente Groningen Digital X Groningen. Op het programma van het evenement staan tal van activiteiten op verschillende niveaus om de digitale vaardigheden van Groningers te versterken. Tijdens Digital X Groningen strijkt Google met de Digitale Werkplaats neer in de Suikerfabriek om workshops te geven aan ondernemers, studenten en werkzoekenden.

Digi-toal op Digital X
Locatie: de oude Suikerfabriek Groningen

Dinsdag 20 juni van 11:00 – 17:00 uur
Toegang gratis

Kijk voor meer informatie over Gronings Digi-toal op de website voor Groningstalige activiteiten:
www.webloug.nl

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Pin on Pinterest

Tags: ,2 Responses to 20 juni helpt Google het Gronings op internet

  1. Dammeet teksten van Vrais noar Grunnegs vertoalen mit Google Translate? Of wil k nou te veul?

  2. Katy Dirksen says:

    Wat een leuk initiatief! Hoewel ik in het centrum van het land woon, ben ik onmiddellijk geïnteresseerd wanneer het over Groningen, (N.O.) gaat n.a.v. mijn meisjesjaren daar.
    Ik ga met enthousiasme proberen mijn afspraak voor die dag te verzetten..
    Veel voorbereidend plezier wens ik de samenstellers van dit evenement.
    Katy D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

achttien − vijf =

Terug naar boven ↑